Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ



ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ



Προσευχή στον Αγιο Χριστόφορο

     γιε Μεγαλομάρτυς τοῦ Θεοῦ Χριστοφόρε  πολύαθλε, πρὶν κρατήσω σήμερα τὸ τιμόνι στὰ χέρια μου, Σὲ ἱκετεύω· μὲ τὴ Μαρτυρική σου παρρησία πρὸς τὸν Χριστό, βοήθησε με  νὰ διέλθω ἀβλαβῶς ὅλους τους κίνδυνους τῆς ἀσφάλτου, ἔχοντας Σε δίπλα μου ἀρωγὸ καὶ Προστάτη μου. Κράτησε μαζί μου στιβαρὰ τὸ τιμόνι καὶ φώτιζε με νὰ ὁδηγῶ ψύχραιμα, συνετά, πειθαρχημένα, εἰρηνικὰ εὐγενικὰ καὶ μὲ πλήρη συναίσθηση τῆς ὁδηγητικῆς εὐθύνης. Δῶσε μου μάτια προσεκτικὰ καὶ ἐπαγρύπνηση ἀνύστακτη, ὥστε καμία ἐνέργειά μου νὰ μὴν ἀπειλήσει τὴν ζωὴ ἡ τὴν ὑγεία τῶν ἄλλων. Ἀλλὰ καὶ ἀπὸ τὶς ἀπροσεξίες τῶν ἄλλων αὐτοκινητιστῶν προστάτευσέ με ,Ἅγιε Προστάτα τῶν (ἐπικαλουμένων Σὲ μὲ πίστη) ὀδηγῶν. 


Οδηγώ με Ασφάλεια .
        Παρότι το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων έρχεται στην επικαιρότητα μόνο στις περιόδους που αρκετοί από εμάς εγκαταλείπουμε τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι ένα θέμα διαχρονικό. Στην Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών και τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουν καταγραφεί 2 εκατομμύρια τραυματίες και 120.000 νεκροί.
        Η Ελλάδα, βάσει των στοιχείων της Eurostat για τα θανατηφόρα τροχαία, κατέχει την τρίτη θέση ανάμεσα στους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη Ρουμανία και τη Λιθουανία.Τα ατυχήματα που χαρακτηρίζονται «σοβαρά» και «θανατηφόρα» αυξήθηκαν κατά 3,8% και 8,3% αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως τα «ελαφρά» μειώθηκαν κατά 10,9%.
        Η κυριότερη αιτία των δυστυχημάτων είναι η αμέλεια των ίδιων των οδηγών. Ειδικότερα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκαν 328 θανατηφόρα τροχαία. Αναφορικά με τα αίτιά τους, σε ποσοστό 28,7% αποδίδονται σε αμέλεια του οδηγού του οχήματος, το 38,7% ερευνάται ακόμη και το υπόλοιπο 32,6% οφείλεται σε κίνηση στο αντίθετο ρεύμα (9,5%), στην απόσπαση προσοχής οδηγού (6,1%), σε αίτια αναφερόμενα σε πεζούς (6,1%), υπερβολική ταχύτητα (4,6%), στην παραβίαση προτεραιότητας (4,0%), σε αίτια αναφερόμενα στην οδό και τον καιρό (0,9%), παραβίαση σηματοδότη (0,6%), σε αίτια αναφερόμενα στο όχημα (0,3%) και σε αντικανονικό προσπέρασμα (0,3%).
        Σημαντικός παράγοντας στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων θεωρείται η μέθη, καθώς τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών και το 50% αυτών οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.
         Οδηγίες για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων:
1.     Να γίνεται χρήση ζώνης από όλους τους επιβάτες.
2.     Να γίνεται πάντα χρήση κράνους και στολής προστασίας (για τους δικυκλιστές).
3.     Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα, σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους.
4.     Σεβόμαστε τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
5.     Σεβόμαστε  τα όρια ταχύτητας.  Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πολλαπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο.
6.     Δίνομε προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες
7.     Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).
8.     Να μη γίνεται χρήση αλκοολούχων ποτών. Αν πρόκειται να πιούμε, επιλέγουμε τον οδηγό της παρέας που δεν πίνει για να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι. Προσοχή: Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά σε περίπτωση ταυτόχρονης λήψης φαρμάκων.
9.      Πριν από το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά τη διάρκειά του πρέπει να κάνουμε κάθε 2-3 ώρες στάσεις για ξεκούραση ή ξεμούδιασμα.
10.  Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά ή οι συνεπιβάτες ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς - οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία κυρίως σε μεγάλες διαδρομές να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται
11.  Δεν χρησιμοποιούμε την Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).
12.  Δεν παραβιάζομε  το stop, και παραχωρούμε προτεραιότητα.
13.  Δεν παραβιάζομε  ποτέ τον κόκκινο σηματοδότη.
14.  Προσέχομε στην προσπέραση των αυτοκινήτων. Δεν κάνομε αντικανονικά προσπεράσματα
15.  Μαθαίνομε  και εφαρμόζομε τον Κ.Ο.Κ  
16. Πριν ξεκινήσομε για ταξίδι, ελέγχουμε  το όχημα που θα οδηγήσουμε.
    Από την Ενορία και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Βιάννου .



    Το κείμενο μοιράστηκε στο εκκλησίασμα και τους οδηγούς που σταμάτησαν και άναψαν ένα κεράκι, κατά την νυχτερινή ακολουθία (Εσπερινού – Όρθρου – Θείας Λειτουργίας) που εψάλει στις 8-9 Μαΐου 2016 ,  στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Κάτω Βιάννου ( βρίσκεται στην άκρη του κεντρικού δρόμου ), στη μνήμη του Αγίου Χριστόφορου προστάτη των οδηγών.







    Ο παπα - Μιχάλης Δουλγεράκης



    Ο παπα - Μιχάλης Δουλγεράκης



         Ο αείμνηστος παπα – Μιχάλης Δουλγεράκης  γεννήθηκε στην Κάτω Βιάννο το 1939.  Ήταν γιός του  Νικολάου Δουλγεράκη  και της  Αναστασίας   Τζανάκη .
         Από μικρό παιδί στράφηκε στην Εκκλησία την οποία αγάπησε πολύ.
         Τέλειωσε το Δημ. Σχολείο Κάτω Βιάννου και το τότε εξατάξιο Γυμνάσιο Βιάννου.  Φοίτησε στο Ανώτερο Φροντιστήριο της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Θεολογικής Σχολής του  Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης , από όπου απεφοίτησε το έτος  1966    με βαθμό Άριστα .
          Παντρεύτηκε , το έτος 1966, την Αικατερίνη Μανδαλάκη του Γεωργίου και της Μαρίας , με την οποία απέκτησε τρία παιδιά .Την Αγγελική που σήμερα είναι δασκάλα , τον Νικόλαο σημερινό ιερέα στην Ψαρή Φοράδα Βιάννου, και τον  Γιώργο που είναι σήμερα υπαξιωματικός του Ελλ. Στρατού.
           Η σύζυγός του , άξια πρεσβυτέρα , στάθηκε πάντα δίπλα του βοηθώντας τον   στο έργο του και ακόμα και σήμερα ασχολείται με την εκκλησία όπως και παλιά.
          Χειροτονήθηκε Ιερέας τον Ιανουάριο του   1967,  από τον τότε μητροπολίτη Πέτρας κ. Δημήτριο, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Σεληνάρι Λασιθίου
    και τοποθετήθηκε εφημέριος στην ενορία  Κάτω Βιάννου , όπου  έμεινε σε όλη     του τη ζωή, υπηρετώντας με μεγάλο ζήλο την εκκλησία , την ενορία του και τους συγχωριανούς του.
          Πρωτοστάτησε στην ανέγερση των Ιερών Ναών :
              Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου .
              Αγίου Σπυρίδωνα   που παραχώρησε και το οικόπεδο
              Προφήτη Ηλία και Τριών Ιεραρχών στη Μέση , η οποία ανήκει στην ενορία Κάτω Βιάννου.
          Επίσης ασχολήθηκε με την ανακαίνιση και συντήρηση των άλλων Ναών της ενορίας του:
              Αγίου Γεωργίου πολιούχου του Χωριού που , για την αποπεράτωση των εργασιών του σε δύσκολους οικονομικά καιρούς , έβαλε υποθήκη ακόμη και την περιουσία του, μέχρι να ξεχρεωθούν οι απαραίτητες εργασίες.
              Μεταμορφώσεως του Χριστού όπου έπρεπε , λόγω της παλαιότητας του Ναού, να παρευρίσκεται κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας και  το οποίο φιλοξένησε  επί δύο περίπου μήνες στο σπίτι του και τιμήθηκε για την προσφορά  του αυτή  από τον τότε έφορο Βυζαντινών αρχαιοτήτων Ηρακλείου.
               Παναγίας  (Εισόδια της Θεοτόκου ).
               Αγίας Παρασκευής και
               Ζωοδόχου Πηγής στη Μέση.
     Όλοι οι Ναοί  ήταν πάντοτε καθαροί  και  περιποιημένοι.
             Τακτικός στις Ιερές Ακολουθίες δεν έμεινε Κυριακή ή εορτή που να μην λειτουργήσει σε όλη την θητεία του ακόμη και όταν ήταν ασθενής. Το σπίτι του ήταν οι εκκλησίες της ενορίας του.
            Αγαπούσε όλους τους Χωριανούς και προσπαθούσε να τους φέρει πιο κοντά στην εκκλησία και στο Θεό με υπερβάλλοντα ζήλο.
            Είχε πάντοτε να πει μια καλή και σωστή κουβέντα σε όποιον ζητούσε την βοήθειά του σαν πνευματικός ηγέτης αλλά  βοηθούσε και υλικά όσο μπορούσε όποιον χτυπούσε την πόρτα του σπιτιού του. Προσπαθούσε να υπάρχει αγάπη και ομόνοια στο χωριό και έκανε σχετικές παρεμβάσεις όπου χρειαζόταν.
             Για τις δράσεις του αυτές είχε συμπαραστάτες του όλους τους Κάτω-Βιαννίτες ,
    ικανότατα Εκκλησιαστικά Συμβούλια που τον βοηθούσαν πολύ καθώς και ολόκληρη την οικογένειά του , τα παιδιά του και κυρίως την σύζυγο του που ήταν το δεξί του χέρι κάθε στιγμή  όπου χρειαζόταν.
            Εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε ηλικία 64 ετών το 2003 νικημένος από την ασθένεια του διαβήτη που τον ταλαιπώρησε περισσότερο από μια δεκαετία, χωρίς δυστυχώς να δει τον γιό του Ιερέα που ήταν και η μεγάλη του επιθυμία.
              
                                                                                 Κάτω Βιάννος  3-11-2015
                                                                                     Γιώργος  Κονδυλάκης
                                                                            Συντ.  Εκπαιδευτικός – Φυσικός

    Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ στις 7-11-2015

    Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα Κάτω Βιάννου



    Ο Ιερός  Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα Κάτω Βιάννου


              Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα Κάτω Βιάννου, βρίσκεται δίπλα στον επαρχιακό δρόμο Ηρακλείου – Βιάννου  και λίγο πριν την είσοδο του χωριού, όπως ερχόμαστε από το Ηράκλειο. Παλαιότερα υπήρχε αντίστοιχος Ναός , στη Θέση Μπαμπακιά , του χωριού Κάτω Βιάννος, στο αγρόκτημα του Προνάκη Δράκου, ερείπια του οποίου υπάρχουν ακόμη σήμερα . Δεν ανοικοδομήθηκε όμως στη ίδια θέση , λόγω του δύσβατου της περιοχής , αλλά προτιμήθηκε από τον κτήτορα , αείμνηστο ιερέα του χωριού τότε Μιχαήλ Δουλγεράκη , η νέα θέση , σε οικόπεδο που παραχώρησε ο ίδιος ο οποίος με τη βοήθεια των Κάτω-Βιαννιτών και άλλων πιστών , τον αποπεράτωσε.
               Εγκαινιάστηκε το έτος 1995  από τον τότε μητροπολίτη Πέτρας κ. Νεκτάριο, με ανάδοχο τον αείμνηστο Βερυκοκάκη Μιχαήλ του Νικολάου.
               Εορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου , αλλά  και στις 11 Αυγούστου σε ανάμνηση του Θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα κατά των  Αγαρηνών, οπότε κατά καιρούς γίνεται και ολονύκτια ακολουθία.



    Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ στις 7-11-2015